Sebagian Peserta didik SMPN 8, Ikuti Lomba Pidato Bahasa Jawa

Sebagian Peserta didik SMPN 8, Ikuti Lomba Pidato Bahasa Jawa-Dinas Perpustakaan dan Kearsipan Kota Surakarta, Selenggarakan Lomba Pidato Bahasa Jawa. Ketentuan Lomba Pidato Bahasa Jawa

Peserta Lomba Pidato Bahasa Jawa Jenjang SMP/MTs Kota Surakarta Tahun 2023 diusulkan oleh Kepala Sekolah dengan ketentuan sebagai berikut:

• Siswa – Siswi SMP/MTs Kota Surakarta (TA. 2022/2023);
  • Berasal dari SMPN/Swasta yang ada di wilayah Kota Surakarta;
  • Melampirkan/menunjukkan surat keterangan dari kepala sekolah masing-masing tentang yang bersangkutan memenuhi persyaratan dan/atau persetujuan untuk mengikuti lomba;
  • Teks pidato menggunakan bahasa jawa standar Surakarta ragam krama atau ngoko.
  • Penyusunan teks naskah pidato diatur secara tematis oleh panitia. Tema yang bisa dipilih sebagai berikut: a) Budaya Gemar Membaca di Lingkunganku,  b) Pelestarian Adat Istiadat di Daerahku.
  • Setiap peserta diwajibkan menyerahkan naskah teks pidato hasil karya sendiri sesuai tema yang disediakan penyelenggara dengan ketentuan sebagai berikut : a) Naskah lomba ditulis dengan huruf Times New Roman 12 dengan spasi 1,5 sejumlah 2-3 halaman pada kertas ukuran kuarto, dengan menuliskan identitas peserta lomba di bagian atas judul naskah. (Rangkap 3), b) Naskah lomba diserahkan ke sekretariat panitia ( Dinas Perpustakaan dan Kearsipan Kota Surakarta, Jl. Hasanudin No. 112 Surakarta) sebanyak 4(empat) eksemplar paling lambat tanggal 11 Februari 2023.
  • Setiap peserta membuat video pidato berdurasi maksimal 5 menit dengan latar belakang bebas.
  • Setiap peserta diwajibkan menggunakan pakaian adat jawa beskap jangkep untuk putra dan kebaya untuk peserta putri.
  • Hasil video pidato bahasa jawa dapat di upload melalui link youtube, dalam bentuk DVD, maupun flashdisk dan dikirimkan ke Dinas Perpustakaan dan Kearsipan Kota Surakarta atau melalui nara hubung: a) Amir Santoso (0856-9723-1335), b) Nanik Aminah, S.I.Pust (0857-0230-3033)

Berikut adalah peserta didik SMPN 8 yang mewakili lomba pidato bahasa jawa yang diselenggarakan oleh Dinas Perpustakaan dan Kearsipan Kota Surakarta : 1) Estu Unggul Jati Kusumo; 2) Raissa Jasmine; 3) Wida Putri Laksitaningrum; 4) Jenar Ayu Manggarwangi; 5) Cavan Ayubban Hisyam

yuk dukung peserta lomba bahasa jawa dari SMPN 8 Surakarta

Jadwal Pelaksanaan lomba pidato bahasa jawa

1. Pendaftaran dan Pengumpulan Berkas 02 Februari 2023 – 16 Februari 2023

2. Penilaian video bercerita oleh juri 03 Februari 2023 – 17 Februari 2023

3. Penentuan 15 besar pemenang lomba 20 Februari 2023

4. Technical Meeting 15 besar 22 Februari 2023

5. Penampilan pemenang 15 besar 27 Februari 2023

6. Pengumuman Pemenang 5 besar 07 Maret 2023

Dan ini salah satu contoh naskah pidato bahasa jawa :

Dipuntempanganken nami kula Estu Unggul Jati Kusumo saking SMP 8 Surakarta

Pidato Nguri – Uri Budaya Jawi

Assalamualaikum Wr. Wb

Salam Sejahtera

Shalom

Om Swastyastu

Namo Buddhaya

Salam Kebajikan

Nuwun kasantosan tuwin kawilujengan tansaha kasalira panjenengan sedaya. Sagung para pepunden ingkang kinekbekten, para sesepuh ingkang lebda kawruh, sumrambahaipun para tamu putri sumawana kakung ingkang winantu ing pakurmatan. Kawilujengan, katentreman saha kabagyan mugi tansah rumentah ing kita sedaya.

Sak derengipun nyuwun gonging samudra pangaksami, paripaksa kula mungsel anggen panjenengan sami wawan pangendikan wonten ngarsa Bapak Ibuk. Inggih awit kula badhe ngaturaken wigatosing perlu wonten ngarsanipun Bapak Ibu ingkang dhahat winantu pakurmatan, monggo kula dherekaken muji syukur ngarsanipun Gusti ingkang Maha Agung karana Rahmatipun kula lan panjenengan sami saget kempal ing papan mriki nir ing sambi kala.

Bapak Ibu ingkang pakurmatan, kita mangertosi bilih luhuring budaya saget ngangkat darajating nigari. Ingkang menika monggo kita sesarengan dherek nguri – uri budaya jawa, inggih budaya tilaripun para leluhur murih saget ngrembaka. Kados dalu menika, gelar ringgit wacucal sedalu natas ing wulan Suro. Sakaderengipun pagelaran ringgit wacucal dipun wotenaken pagelaran krawitan inggih penabuhipun para lare – lare, la menika wujuding lare – lare ingkang sae remen dateng budayanipun piyambak, mugi – mugi saget tinulad dateng para muda – mudi lan para lare- lare neng bangsa kita. Tumrapipun tiyang Jawi wulan Suro kagem mawas dhiri murih tindak tandhuk supados boten nalisir saking ugering wewaton.

Bapak Ibu ingkang kula bekteni. Budaya ingkang sae, seni tradsi ingkang tradisi ingkang prayogi monggo kita lestantunaken mugi saget ngrembaka ing nigari kita. Mekaten atur kula bilih kathah kithaling basa ingkang bonten mranani penggalih panjengan sami. Kula nyuwun gonging samudra pangaksami.

Wassalammualaikum Wr. Wb

February 2023